(Choux farcis a l’auvergnate)
¨
4 személyre – előkészítés: 1 óra – főzés: 2 óra
¨
Egy 5-600 g-os kelkáposzta, 500 g spenót, 100 g
érett paradicsom, 80 g hagyma, 80 g zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál
petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, 50 g rizs. 150 g zsemlemorzsa, 1 csipet
szerecsendió, 1 csipet cayenne-i bors, 1 csipet kakukkfű, 1/2 l tej, 2 tojás,
só
¨
A levéhez: 3 l víz, 2 babérlevél, 1 ág kakukkfű,
3 ág zsálya, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 20 g só
Áztassuk be zsemlemorzsát a
tejbe. Szedjük levelekre a káposztát és mossuk meg.
Blansírozzuk 5 percig sós forró
vízben. Csepegtessük le, öblítsük le hideg vízzel. A munkaasztalra terítsünk le
egy tiszta, nedves konyharuhát. Tegyük rá a káposztaleveleket, úgy hogy az
egészet egyben meg lehessen tölteni.
Tisztítsuk meg és vágjuk össze a
hagymát, pirítsuk meg az olívaolajban.
Főzzük meg a rizst sós vízben.
Szűrjük le.
Forró sós vízben blansírozzuk 3
percig a spenótot, szűrjük le és vágjuk apróra.
A zöldbabot is blansírozzuk 10
percig, vágjuk apróra.
Egy tálba tegyük az apróra vágott
káposztatorzsát, passzírozott paradicsomot, egyéb zöldségeket, rizst,
lecsöpögtetett zsemlemorzsát, tojást, fűszereket, fokhagymát. Keverjük jól össze.
Ezt helyezzük a káposztalevelek
közé, az egészet burkoljuk a konyharuhába, kössük össze spárgával.
Készítsük el a főzőlét a megadott
hozzávalókból. Ha felforrt, tegyük bele a káposztát. és főzzük nagyon kis
lángon 2 órát. Ha kész, csomagoljuk ki a konyharuhából, Tegyük tálba, öntsük le
a főzőlevével vagy paradicsomszósszal.