(Piperade basquaise)
¨
12 tojás, 5 dkg vaj, 3 ek. olívaolaj, 0,5 kg
érett paradicsom, felkarikázva 2 fej hagyma és 2 nagyon nagy édes paprika, 2
gerezd zúzott fokhagyma, 1 köteg fűszerzöldség (babér, petrezselyem, kakukkfű),
6 szelet füstölt házi sonka (Én tarját használok), só, bors.
Zománcozott belsejü * vaslábasban
(ez az igazi) üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, fűszerköteget,
borsot, sót. Megkeverjük.
Ha a lé fele elfőtt, dobjuk ki a
fűszert, hagyjuk takarékon az edényt.
Verjük fel a tojást, sózzuk,
borsozzuk, készítsünk belőle lágyabb rántottát.
Öntsük hozzá a lecsót, könnyedén
keverjük át, néhány pillanatig hagyjuk a tűzön.
Tálalásnál a tetejére göngyölt
sonkaszeletet teszünk.