¨
8-10 nagyobb csiperkegomba, kb. 15 dkg
csigakonzerv, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 1 ek olaj, 2 cikk fokhagyma, 1
kisebb vöröshagyma, 1 ek zöldpetrezselyem, 2 dl száraz fehérbor, 1 közepes
nagyságú sárgarépa, 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, só, őrölt bors.
A csigakonzerv levét leöntjük,
langyos vízzel, szűrőben jól leöblítjük és lecsurgatjuk. Mély tálkában
összevegyítjük a bort, a lereszelt sárgarépát, beleszórjuk a kakukkfüvet,
késhegynyi sót, borsot, közékeverjük a csigát, majd 30 percig tartjuk a boros
páclében. A gombafejeket alaposan megmossuk, olajjal megkevergetjük, enyhén
sózzuk, borsozzuk, és sütőlapra téve kb. 5-10 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy
meg ne piruljanak. Közben a földes végétől megtisztított gombaszárakat
karikákra vágjuk, összekeverjük a zúzott fokhagymával és a vágott
zöldpetrezselyemmel.
A pácléből kiemelt csigákat
lecsöpögtetjük, és deszkán apróra vágjuk, majd összevegyítjük az előbbi
keverékkel, a zsemlemorzsával, kevés sóval és borssal. Ez után meglocsoljuk
annyi páclével, hogy összeálljon a töltelék. A melegen tartott gombafejeket
megtöltjük, mindegyikre mogyorónyi vajat teszünk, és visszatesszük a sütőbe.
Közepes tűzön 15 perc alatt elkészül.
Melegen tálaljuk.
Ital: fehérbor.