Friss szardínia
(Sardines á Ia suédoise)
¨
Hozzávalók:
20 db friss szardínia, 20 dkg fűszeres vaj, 20 dkg morzsa, 10 dkg liszt, 2
tojás, só, bors.
A megtisztított szardíniának kivesszük a belét,
fejét levágjuk, jól kimossuk, a gerinccsontról lefejtjük a két kis filét. Kissé
meglapítjuk, megsózzuk, borsozzuk, fűszeres vajat teszünk rá, betakarjuk a
másik filével, és jégszekrénybe téve kifagyasztjuk. Ezután lisztbe, tojásba,
morzsába forgatjuk, és forró olajban gyorsan kirántjuk. Rántott
petrezselyemzölddel díszítjük.
Szardínia portugál módon
(Sardines á Ia portugaise)
¨
Hozzávalók:
25 db szardínia, só, bors, 10 dkg liszt, olaj, 5 dl portugál mártás.
A megtisztított szardíniákat felbontjuk, eltávolítjuk a belét, megmossuk,
ruhán leszárítjuk. Besózzuk, borsozzuk, lisztbe hempergetjük, és forró olajban
megsütjük. Tálra rakjuk, és portugál mártással leöntjük.
Szardínia Bercy módon
(Sardines Bercy)
¨
Hozzávalók:
20 db friss szardínia, 30 dkg kész halfás, 3 dkg vöröshagyma, 11/2 dl fehérbor,
só, bors, 5 dl bercy mártás.
A szardíniákat megtisztítjuk,
hátán hosszában felvágjuk, gerinccsontját és a belét eltávolítjuk, megmossuk,
ruhán leszárítjuk és megtöltjük a haltöltelékkel. Megsózzuk, borsozzuk, és
kivajazott edénybe tesszük. Fehérborral, finomra vágott hagymával, sóval ízesítjük.
Vajas papírral letakarva megfőzzük. Tálra helyezzük, levét besűrítjük, a
mártásba keverjük és leöntjük vele a halat.