Francia fondue



Hozzávalók: 20 dkg sajt, 2 dl tej, diónyi vaj, 3 tojássárgája, só, bors
Elkészítés: Ellentétben a többi fondue-vel, ezt a konyhában készítjük el, és csak elkészítés után visszük az asztalra. A sajtot (pl. ementáli) felkockázzuk, leöntjük a tejjel, negyed órát pihentetjük benne. Egy lábaskában lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, a sajtról leöntjük a tejet, és a vajhoz adjuk. Ha felforrósodott, beletesszük a sajtot, és állandó kevergetés közben felolvasztjuk. Levesszük a lábast a tűzről, egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat, aztán gőz felett besűrítjük (kb. 5 perc). Nem szabad felforralni, mert a tojás összefut. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a fondue-lábaskába öntjük, (ha van, meghintjük hajszálvékony szarvasgombaszeletekkel) és azonnal tálaljuk. Pirított kenyérkockát kínálunk mellé.