Hozzávalók: 20 dkg sajt, 2 dl
tej, diónyi vaj, 3 tojássárgája, só, bors
Elkészítés: Ellentétben a többi
fondue-vel, ezt a konyhában készítjük el, és csak elkészítés után visszük az
asztalra. A sajtot (pl. ementáli) felkockázzuk, leöntjük a tejjel, negyed órát
pihentetjük benne. Egy lábaskában lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, a sajtról
leöntjük a tejet, és a vajhoz adjuk. Ha felforrósodott, beletesszük a sajtot,
és állandó kevergetés közben felolvasztjuk. Levesszük a lábast a tűzről,
egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat, aztán gőz felett besűrítjük (kb. 5
perc). Nem szabad felforralni, mert a tojás összefut. Végül ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, a fondue-lábaskába öntjük, (ha van, meghintjük hajszálvékony
szarvasgombaszeletekkel) és azonnal tálaljuk. Pirított kenyérkockát kínálunk
mellé.