Burgundi tojás



(Oeufs á la beaujolaise)
¨        8 tojás, 6 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 cs. fűszerzöldség (1 száras kakukkfű, babérlevél, 1 szál zellerzöld), 1 póré feje, 2 ek. liszt, 5 szem bors, 1 kk. só, 7 dl burgundi vörösbor.
A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük 3 dkg vajon, beleöntjük a bort, beletesszük a borsot, fűszercsomót, fokhagymát, megsózzuk. 20 percig lassú tűzön főzzük.
3 dkg vajból, 2 ek. lisztből kis pogácsát gyúrunk, félretesszük pihenni.
Átszűrjük a bort, és ismét főzzük. A hagymakarikákat tányérra szedjük. A tojásokat egyenként a forrásban lévő borba ütjük. Egyszerre csak 4 tojást főzzünk - 4 percig. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, lefedhető, előmelegített tálcára tesszük.
A pogácsát állandó kevergetés közben a borba morzsoljuk, beleöntjük a hagymát is. Többször megkeverjük, hagyjuk kissé besűrűsödni. A tojásokra öntjük a mártást.
Fokhagymával bedörzsölt vagy vajas pirítóssal fogyasztjuk.
Ital: burgundi vörösbor.