Szavojai fondü(Fondue Savoyarde)
¨        Hozzávalók: 50 dkg Ementáli sajt, 40 dkg Comté sajt (vagy pedig 1/2 Pannónia és 1/2 Eidami sajt), 40 dkg Beaufort (vagy pedig 1/3 Pannónia és 2/3 Eidami), 1-2 fokhagyma gerezd, 1 dl tetszés szerinti száraz bor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 50 dkg házi kenyér vagy 2 db szárazabb baguette, 1 kupica cseresznyepálinka, bors.
Vágjuk le a sajtok héját, és vékonyan szeleteljük fel őket. A fokhagymagerezdet vágjuk ketté, és alaposan kenjük meg vele az edényt. Öntsük bele a bort, keverjük bele a kukoricakeményítőt. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sajtot. Fakanállal folyamatosan kevergessük addig, amíg a sajt teljesen megolvad. Bőségesen borsozzuk meg.
Alaposan keverjük meg, a cseresznyepálinkát csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá. Az edényt helyezzük az asztali melegítőre, és azonnal tálaljuk nagy kenyérkockákkal.
A fondü elkészítéséhez jó, ha mindég 3 féle sajtot használunk.
Aki nem jut hozzá, vagy pedig drágállja az eredeti francia sajtot, a magyar megfelelőkkel is tökéleteset lehet alkotni, de vigyázzunk az arányok összeállítására, abban az esetben jó, ha mind a három féléből azonos mennyiséget veszünk. (Itt pl. Ementáli, Pannónia, Eidami.) Személyenként kb. összesen 20 dkg-ra van szükség.